Paniekaanval – Hyperventilatie

Wat is hyperventilatie ?

Hyperventilatie betekent letterlijk te veel (hyper) ademen (ventilatie). Wie hyperventileert, ventileert meer dan nodig om de pCO2 op de normale hoogte te houden. Hyperventilatie moet niet gedefinieerd worden als “snel ademhalen” (tachypnoe); dit kan namelijk best normaal zijn, bijvoorbeeld bij inspanning. Afhankelijk van de situatie kan men, bijvoorbeeld bij een metabole alkalose, snel ademhalen, maar nog last hebben van hypoventilatie.

Alle hyperventilatieklachten kunnen leiden tot een heel ander soort klachten, namelijk angst en paniek. Natuurlijk is iedereen wel eens bang. Angst is ook nodig om te waarschuwen wanneer er gevaar dreigt. Als mensen zonder dat daar aanleiding voor is last hebben van angsten, is er echter iets anders aan de hand. Deze mensen worden niet bedreigd, maar raken toch in paniek. Ze vertonen daarbij veel symptomen van hyperventilatie: trillen, zweten hartkloppingen etc. Mensen die dit vaak overkomt, lijden aan een paniekstoornis. Ze worden op de meest onverwachte momenten overvallen door de angst dood te gaan, gek te worden of de controle over zichzelf te verliezen.

Hyperventilatie zonder angst komt maar heel weinig voor. Zowel acute als chronische hyperventilatie maakt vaak angstig. Zo angstig dat er paniek kan ontstaan. De gedachte aan angst roept de angst ook weer op. Omgekeerd kan het ook zo zijn dat mensen beginnen met angstaanvallen en fobieën en als logisch gevolg daarvan gaan hyperventileren. Dit houdt vervolgens de angst of paniek langer in stand.

Mensen die op wat voor manier dan ook een onverwachte angstaanval hebben meegemaakt, gaan vaak vermijdingsgedrag vertonen omdat ze verschrikkelijk onzeker worden. De gedachte aan de verschrikkelijke ervaring veroorzaakt vermijdingsgedrag en dit vermijdingsgedrag zorgt op zijn beurt weer voor het ontstaan van een angststoornis. Er zijn verschillende soorten angststoornissen. Angststoornissen die vaak voorkomen bij hyperventilatie zijn: agorafobie, ziektevrees, angst om dood te gaan, angst voor controleverlies, angst om te gaan slapen, sociale angsten.
Klachten & Symptomen:
Algemeen
vermoeidheid, algemene zwakte
prikkelbaarheid
slapeloosheid

Psychisch
angst en onrust
depressie
concentratiestoornissen
fobieën

Spieren
verlamming
trillingen
stijfheid van handen, vingers, mond
tintelingen op de huid
algemene spierstijfheid (tetanie)

Hart en vaten
hartkloppingen
overslaan van het hart
pijn op de borst
koude, klamme handen Centraal zenuwstelsel
hoofdpijn
duizeligheid
bewustzijnsstoornissen
wazig zien

Long en luchtwegen
benauwdheid
beklemming op de borst
brok in de keel
kriebel in de keel
zuchten, luchthonger
frequent ademen, hijgen
pijnlijke ademhalingsspieren

Spijsvertering
opgeblazen gevoel
pijn in de maagstreek
winden laten
misselijkheid
diarree/constipatie

Verder
Buiten alle eerder genoemde klachten kan nog opgemerkt worden dat veel gehoorde klachten bij chronische hyperventilatie zijn: gevoel van zweverigheid in het hoofd, gevoel van onwerkelijkheid en een enorme vermoeidheidAllemaal te verklaren: de doorbloeding naar de hersenen kan iets minder worden zodat er minder zuurstof naar de hersenen wordt vervoerdVandaar deze hoofdklachten, onschadelijk voor het lichaam, maar heel erg vervelendDe enorme vermoeidheid is te verklaren doordat men voortdurend last heeft van vage klachtenVerder is één van de reacties van het lichaam op chronische hyperventilatie vaak een verhoogde productie van melkzuurHet lichaam probeert zo de pH van het bloed omlaag te krijgenNormaal wordt melkzuur geproduceerd wanneer iemand een stevige inspanning levertHet gevolg van deze voortdurende melkzuurproductie is dat iemand met chronische hyperventilatie vaak klaagt over vermoeide spieren en dat verklaart dus ook weer het gevoel van vermoeidheid.

Bron: Nederlandse Hyperventilatie Stichting

Meer info bekijk https://hyperventileren.nl